Barista Szaküzlet 
Figyelem! A pesti üzlet végleg bezárt!
Buda: 1123 Bp.Csörsz utca 3.,K-P: 13-19,SZ: 10-16
Telefon: 06 20 200 44 51
info@baristaszakuzlet.hu

MauiSu

MauiSu

A nádcukrot egy 2-6 méteres nádféléből nyerik. Őshazája Ázsia, de ma már a világ számos pontján termesztik. A magas cukortartalom megőrzése érdekében a növényt mindig virágzás előtt aratják le. A frissen leszedett nádat feldarabolják, majd a termőhelyen lévő üzemekben feldolgozzák és nyers nádcukrot állítanak elő belőle.

 Nádcukor vs. fehércukor

Tény, hogy a nádcukor sokkal egészségesebb a finomított cukornál!

A nyers nádcukor még tartalmazza a növényben elraktározott vitaminokat és nyomelemeket, melyek szervezetünk számára nagyon hasznosak, illetve segítik magának a cukornak is a megemésztését. Továbbá hasznos tápanyagokkal és szénhidráttal látja el a szervezetet.

A nádcukor szaharóz tartalmát préseléssel nyerik ki, majd az így kapott oldatot különféle eljárással tisztítják. Fontos szempont az eljárás során, hogy az eredeti melasztartalom – az hasznos tápanyagokkal együtt - ne vesszen el. A megőrzött melasztartalom ezáltal különleges aromát és jellegzetes színt biztosít. A nádcukor cukortartalma kb. 18%, míg a fehércukoré 95%. Ebből is következik, hogy a nádcukor fogyasztása tehát nem terheli le a májat és a hasnyálmirigyet. A nádcukor kiválóan alkalmazható sütésre, főzésre. 

A fehércukor vagy más néven finomított cukor vagy kristálycukor 99,9 %-ban egy szaharóz nevű szénhidrát, melyet cukorrépából nyernek ki. A répaszeleteket először kilúgozzák, majd az így kapott levet mésszel tisztítják. A szűrést egy kénsavas fehérítés követi, ezt pedig egy bepárlás, majd a cukor kikristályosodásáig vákuumban történő főzés. Ezután egy újabb finomítás és fehérítés következik, majd egy szűrés és egy kristályosító bepárlás után elkészül a késztermék. 

A nádcukor megemésztése nem terheli le úgy a szervezetet, mint azt a fehércukor teszi. A fehércukor ugyanis egy olyan természetellenes, színtiszta, tömény szénhidrát, aminek feldolgozása jelentősen megterheli a szervezetet, sőt B-vitaminokat, kalciumot és egyéb értékes tápanyagokat von el a szervezettől a feldolgozása során, és még így is a nagy része a szervezetben emésztetlen marad. Az emésztetlen cukor a belekben erjedésnek indul és alkohol lesz belőle. Ennek következményeként a méregtelenítésért felelős máj megnagyobbodhat. A máj károsodása felelős a különböző bőrproblémák, bőrbetegségek (pl.: akné, dermatitisz) kialakulásáért. A fehércukor fogyasztásának további káros következményei lehetnek: elhízás, fogszuvasodás, cukorbetegség, anyagcserezavarok, csontritkulás, magas koleszterinszint.

Barnacukor ??? 

A barnacukrot szintén répacukorból állítják elő, tehát ez sem egészségesebb a fehércukornál. Az eljárás ugyanaz, mint a fehércukor esetében, csupán a tisztítást olyan ponton állítják meg, ahol az még nem 100%-os, így lesz sötétebb a színe. A kereskedelmi forgalomban fellelhetők olyan barnacukrok is, ahol ezt a színt festéssel érik el, például nádmelasz hozzáadásával, így egy jellegzetes aromát is kap.


 

« vissza


A Hario0A Joe Frex (Concept Art)Aerobie0AlthausBialetti0BWTCasino Mocca0CelliniChemex0DaVinci Gourmet0DOT for YouEspresso Supply (Rattleware)0FIFOGardelli Specialty Coffees0HausbrandtLa PiccolaLamborghini0LucafféLucky Cap0MahlkönigMayer0MolinariMorosito Caffé0MottaPällo0PelliniPulycaff0ROKTADAMM!TightPac0VergnanoVST0Walküre