Barista Szaküzlet 
Figyelem! A pesti üzlet végleg bezárt!
Buda: 1123 Bp.Csörsz utca 3.,K-P: 13-19,SZ: 10-16
Telefon: 06 20 200 44 51
info@baristaszakuzlet.hu

V60 Dripper (01) - uhp

 

üveg (hullámos műanyaggal), piros

 

 

V60 Dripper (01) - uhp  
üveg (hullámos műanyaggal), piros
 
 



 A V60 Dripper különleges minőségű filterkávék készítéséhez alkalmas eszköz. Használata rendkívül egyszerű, pár perc alatt egy igazán izgalmas, aromákban gazdag forró kávét tudunk készíteni. A papírfilterbe helyezett őrleményt forró vízzel öntjük le, amiből szép lassan a V60 alá helyezett eszközbe csepeg le a kávé. 




·     Kúp alakú kialakításának köszönhetően az őrlemény ideális vastagságú réteget alkot. Az őrlemény felületére körkörösen öntött víz minden oldalról a középpont felé áramlik, javul az őrlemény extrakciója, így gazdagabbá teszi a kávé ízét.

·        A speciális bordázatba a HARIO papírfilter (a perforáció mentén történő behajtása után) tökéletesen illeszkedik a tölcsérbe. Előáztatáskor ezekre a bordázatokra tapad a filter, ami ezáltal nem hajlik, mozdul el. 

·         Kényelmes, praktikus használat. Kávékészítés után a filter a használt kávéval együtt egy mozdulattal kiemelhető, ezért a tölcsér mosogatást nem igényel. Csak egy gyors öblítést.


A V60 Dripper részei:

- HARIO V60 dripper (tölcsér)

- műanyag adagolókanál (8-12 g)



A V60 Dripper használata:


1.)      Melegítsünk tisztított, lágyított vizet. Eközben…


2.)      V60 tölcsért (dripper) helyezzük rá közvetlenül vagy drip station segítségével egy megfelelő űrtartalmú pohárra, kiöntőre, csészére.


3.)      Majd tegyük rá az egészet egy (gramm pontossággal mérő) mérlegre.


4.)      Egy papírfilternek hajtsuk be a perforált szélét éshelyezzük szétnyitva a tölcsérbe.


5.)      forró (kb. 80-90°C hőfokú) vízből körkörös mozdulatokkal öntsünk a tölcsérbe annyit, hogy a papír jó alaposan átázzon. Ez azért fontos, mert a papír ilyenkor megszívja magát a lehetséges maximális vízmennyiséggel, így a kávé átszűrésekor a lehető legkevesebb értékes anyagot fogja meg. Legalább annyi vizet öntsünk a filterre, hogy az rátapadjon a tölcsér belsejére, annak mintázata ilyenkor „átüt” a papíron. Vegyük figyelembe, hogy az átfolyó víz a csészénket-poharunkat is előmelegíti.


6.)      Kávé: Lehetőség szerint világosabb pörkölésű, 100% arabika (filter-keverék vagy Single Origin) kávét használjunk.


7.)      Őröljünk frissen, az eszpresszó finomságnál láthatóan és érezhetően szemcsésebbre. Az egységes őrlemény csak őrlőtárcsás őrlőkkel érhető el.  


8.)      Fontos! A pohárban / kiöntőben / csészében lévő vizetöntsük ki!


9.)      A mérleget tarázzuk.


10.)  Kávé adagolás: 17-20 g őrleményt óvatosan szórjunk a papírfilter aljába.


11.)  Víz: 80-95 °C-os vízből - 300 gr. A tapasztalatok alapján ez a kávé/víz arány (1:15-18) jó csészeminőséghez vezet. Természetesen kísérletezni szabad, sőt javasolt!


12.)  Annyi vizet öntsünk (kis, körkörös mozdulattal) a filter közepébe, a kávéőrleményre, hogy az átnedvesedjen. Ügyeljünk arra, hogy a víz közvetlenül ne érintse a papírt, mert a papír elvezeti a vizet a kávé mellett-alatt. Ehhez az előáztatáshoz és a későbbi felöntésekhez „hattyúnyakú” kiöntőt (pl.: Hario Buono) használjunk. Csak így tudjuk tökéletesen kontrollálni a víz áramlását.


13.)  Várjunk kb. 30 mp-et. Ez idő alatt az őrlemény megszívja magát, kicsit felhabosodik a felszíne.


14.)  Az előáztatás leteltével folytathatjuk a feltöltést lassú, a középponttól kifelé majd vissza a középpont felé haladókörkörös mozdulatokkal – spirálban, „csigavonalban”haladva. Annyi vízzel öntsük fel a kávéőrleményt, hogy két-három ujjnyi vízréteg lepje el.


15.)  A vízzel felöntött kávéőrleményt keverje meg, hogy minden kávészemcse egyszerre egységesen kivonatolódjon.


16.)  Ezután szakaszosan folytassuk, kis egységekben töltsük fel a vizet. Törekedve arra, hogy a kávéőrleményen a víz szintje állandó (két-három ujjnyi) maradjon, azaz kb. olyan tempóban öntsük fel, ahogy lecsepeg. Közben arra is vigyázzunk, hogy a víz ne hűljön ki.


17.)  Ha minden jól megy, (az előáztatási időt nem számítva) akávé nagyjából 3 perc alatt fog lecsepegni.



Tippek:

- A víz mennyiségét és hőfokát, az őrlemény finomságát és mennyiségét később kedvünk és a használt alapanyag tulajdonságai szerint változtatgathatjuk attól függően, hogy mennyire szeretnénk lazább vagy sűrűbb italt kapni. (pl.: Ha valamivel kevesebb kávét szeretnénk készíteni, javasolt arány: 13 g kávé / 225 gr víz. Ebben esetben mindenképpen finomítsunk az őrleményen.)

- Ha a készítés után pihentetjük, levegőzetjük 1-2 percig a kávét, aromái kibomlanak, így sokkal gazdagabb ízélményben lesz részünk.

- Ha rögtön ízesíteni is szeretnénk, közvetlenül az őrlemény előáztatása előtt az előmelegített, de már üres pohárba, csészébe töltsünk ízlés szerint (10-20ml) ízesítő cukorszirupot, kevés nádcukrot vagy akár tejet, kávétejszínt. Ha valamilyen ízesítést alkalmazunk, a lecsepegett kávét mindenképpen keverjük össze.


A V60 használatához megfelelő méretű és alakú papírfilter szükséges, amit a doboz nem tartalmaz. 

Papírfilter 02

Gyártó: A Hario »

5.200 Ft Kosárba

« vissza


A Hario0A Joe Frex (Concept Art)Aerobie0AlthausBialetti0BWTCasino Mocca0CelliniChemex0DOT for You0Espresso Supply (Rattleware)FIFO0FilicoriGardelli Specialty Coffees0HausbrandtLa PiccolaLe Piantagioni Del Caffé0LucafféLucky Cap0MahlkönigMayer0MolinariMorosito Caffé0MottaPällo0PelliniPulycaff0ROKTADAMM!Vergnano0VST