Figyelem! A pesti üzlet végleg bezárt!
Buda: 1123 Bp.Csörsz utca 3.,K-P: 13-19,SZ: 10-16
Telefon: 06 20 200 44 51
info@baristaszakuzlet.hu

Kolumbia (IA)

 

Inga Aponte
Gardelli / omniroast
250 g

Kolumbia (IA)  
Inga Aponte
Gardelli / omniroast
250 g

régió:Inga Aponte

ültetvény:Narino


tengerszint feletti magasság: 2150m

szüret: 2018 Január

feldolgozás: köztes (honey)

szállítás: GrainPro Bags


A csészében narancsvirág, eper, mazsola, szilva és nádcukor ízjegyeit érezhetjük.

FILTERKÁVÉ AKCIÓ!

2 zacskó kávé vásárlása esetén ajándék: Hario 01-es V60 műanyag dripper vagy 50 db papírfilter

3 zacskó kávé vásárlása esetén ajándék: 100 papírfilter vagyTightPac tárolódoboz 150g-os

Az akció a Barista Szaküzlet Brew Bar választékában található filterkávékra vonatkozik, tetszőleges összeállításban. A részletes listát ide kattintva elérheti.


Honey (pulped natural, semi washed, semi dry)


A 90-es évek elején brazil termelők által kikísérletezett,  "köztes" feldolgozási módok  (descascado, desmuscilado - ang.: pulped natural, esetleg semi washed) népszerű, összefoglaló elnevezése. Ha gondosan végzik, a mosott eljárásnál testesebb, mégis tiszta ízű kávé a végeredmény. Emiatt az extra tartalmasság miatt az így feldolgozott ültetvénykávékat és microlotokat gyakran ajánlják single origin espressóhoz. A különleges minőséget előállító farmerek között természetesen egyre jobban terjed ez a környezetbarát feldolgozási mód.


Az érett kávécseresznyéket „kimagozzák”, eltávolítva ezzel a gyümölcshéjat (descascado) és bizonyos esetekben a gyümölcshús nagy részét (desmucilado), majd napon szárítják. A „honey” feldolgozási módban ezután nem egyszerűen betonudvarokra, hanem megemelt, szárító ágyakra (nagyon hosszú hálós függőágyak) helyezik a magokat. A meleg levegő így alulról is éri őket és egyenletesebb a száradás. A szárítás során a magokat folyamatosan, kézzel kell forgatni, ez jelentősen megnöveli a munkaerő-szükségletet és a zöldkávé árát is.  

A feldolgozás egyesíti a száraz és a mosott eljárás előnyeit. Egyszerre lesz kiemelkedően tartalmas és édes (innen a metódus, „honey” elnevezése), ugyanakkor könnyedén savas és tiszta ízű a kávé.


 


Kolumbia és a kávé

A világ harmadik legnagyobb kávé exportőre szinte kizárólag jó minőségű, nedves eljárással feldolgozott arabika fajtákat termel. Az ország elhelyezkedése kereskedelmi szempontból ideális, két óceánra nyílik saját kikötője. Kolumbiát a legfontosabb kávétermelő országok között tartják számon, az innen érkező kávéknál nincs elérhetetlen minőség. Az ország 2005 óta szervez Cup of Excellence versenyeket. Az elkészített kávé általában közepesen testes, vibráló, de nem túlzó savassággal, életteli és kifinomult gyümölcsösséggel. Igazi klasszikus.
Kolumbia kávés szempontból ma mégis kettős képet mutat. Hosszú évtizedek óta működő, egységes kávés ország-marketingje egyedülálló a világban. Az amerikai és nyugat-európai piacot a (kitalált) kávétermelő, Juan Valdez alakjával nyerték meg. A kávéültetvényes mindennapjairól készült filmek, az őt ábrázoló reklámanyagok egy generáció számára jelentették a hiteles arcot az egyébként igencsak arctalan, nagyüzemi kávétermelés világában. A kampány mögött az 1927-ben alapított Kávétermelők Nemzeti Szövetsége (Federacion Nacional de Cafeteros, FNC, Fedcaf) áll.


A gazdák szövetsége szorosan együttműködik a kormánnyal, tevékenysége gyakran túlmutat a szokásos termelő-szövetkezetekén:Az FNC példaként szolgálhat minden kávétermelő ország számára, hogyan lehet egy ország kávés iparágát – mely a világ kávétermelésének 12%-át adja – hatékonnyá tenni.

Az utóbbi évtizedben viszont az igazán kiemelkedő termőterületek versenyében Kolumbia lemaradt.

A különleges kávéminőséget ("specialty coffee") kínáló üzletekben a vevők között csak az újonnan betérők fordultak a kolumbiai kávé felé, mert más "különlegességet" nemigen ismertek. Később azonban gyorsan kenyai, guatemalai vagy akár pápua új guineai kistermelők kávéira váltottak. Kolumbia egyedülálló teljesítménye és sikere – hogy óriási mennyiségben képes kiegyenlített és magas minőségű kávét exportálni, majd ezzel a meghatározó piacokon az átlagos kiskereskedelmi kávékínálat csúcspozícióját megszerezni – visszaütött. Az újonnan megjelenő kereslet a termelő, sőt dűlőszelektált (microlot) kávék irányába mozdult. Az egyik termelő kávététele hiába tökéletes (az egyedi mikroklímához illeszkedően, gondos odafigyeléssel feldolgozott), a másik farmer kávéja pedig csak közepes-jó, mindkettő elveszik a begyűjtő-ponton a kávés jutazsákok végtelen sorában. A kávékat aztán összekeverik, és méret-minőség alapján újraosztják. A különleges minőségek így elvesznek a nagyon jó átlagban. Az utóbbi években aztán, talán éppen az előző probléma meglátása miatt, megjelentek a kolumbiai kistermelők is – legfőképpen az amerikai – a különleges kávépiacon. A legtöbb ilyen regionális, termelő- vagy akár dűlőszelektált kávé az ország délnyugati régiójából érkezik, Narino, Cauca körzetéből, és különösen Huila déli részéből. A nagyhírű Medellin, Armenia és Manziales területek még nem képviseltetik magukat ezen a piacon. Az ültetvény-szelektált kávék általában hagyományos arabika változatok, mint a Typica vagy a Bourbon, nem az "osztályozott, de kevert" kávékban gyakran feltűnő, jó termőképességű, modernebb hibrid variációk, mint a Colombia és Colombiana.


 


 

Gyártó: Gardelli Specialty Coffees »

A termék jelenleg nincs raktáron.

4.650 Ft Kosárba

« vissza


A Hario0A Joe Frex (Concept Art)Aerobie0AlthausBialetti0BWTCasino Mocca0CelliniChemex0DaVinci GourmetDOT for You0Espresso Supply (Rattleware)FIFO0FiorenzatoGardelli Specialty Coffees0Hausbrandtholistik0La Piccola0LamborghiniLenoir, Jean0LucafféLucky Cap0MahlkönigMauiSu0MayerMilkypitch0MolinariMorosito Caffé0MottaPällo0PelliniPulycaff0ROKTADAMM!Taf coffee0TightPacVergnano0VSTWalküre0