Figyelem! A pesti üzlet végleg bezárt!
Buda: 1123 Bp.Csörsz utca 3.,H-P: 13-19,SZ: 10-16
Telefon: 06 20 200 44 51
info@baristaszakuzlet.hu

Rwanda (MU)

 

Mutovu
Gardelli / omniroast
250 g

Rwanda (MU)  
Mutovu
Gardelli / omniroast
250 g

régió: Nyamasheke

tengerszint feletti magasság: 1800-1950 m

feldolgozás: mosott (washed)

pörkölés: esszpresszóhoz és filterhez is

A csészében tejkaramella, kóla, zöld szőlő, citrom, és fahéj ízjegyeit érezhetjük.

Ruanda és a kávé

Az európai léptékben mérve is apró – hazánknál három és félszer kisebb – közép-afrikai országból a 90-es években a hutu és tuszi népcsoportok közötti polgárháborúról érkeztek hírek. Ez nagyrészt annak következménye, hogy a német, majd belga fennhatóság alatt kialakuló államban – mely csak  1962-ben nyerte el függetlenségét – a két népcsoport „összezárva”, gyakran egymás ellen a gyarmatosítók által kijátszva kényszerült élni. A folyamatosan növekvő feszültségek 1990-ben társadalmi robbanáshoz vezettek. Az 1994-ig tartó harcokban, népirtásokban és menekültválságban kb. 1,5 millió ember vesztette életét. A kiegyensúlyozott új kormányzat csak a 2001-ben alakult meg, új alkotmányt fogadtak el és a parlamentben fele-fele arányban szabályozták a két nemzetiség által delegált képviselők számát. Megkezdődött az újjáépítés, amiben kulcsszerepe volt és lesz a kávénak.

Afrika legsűrűbben lakott országában a gazdasági fejlődés egyik kulcsterméke a kávé. A föld ásványkincsekben viszonylag szegény, a tea- és kávétermesztés adja az ország kivitelének 85%át! Az amerikai és európai segélyszervezetek és beruházók egyaránt a kávés feldolgozóipar fejlesztésében látnak potenciált, ezért az utóbbi években nagy fejlődés figyelhető meg ezen a területen.

Az ország trópusi éghajlatát enyhíti, hogy területének nagy része 1500 méter feletti magasságban fekszik. A több mint 400 ezer kisültetvény (átlagosan 165 kávécserje/termelő) leginkább az ország nyugati szélén magasodó hegységekben és a főváros, Kigali környékén helyezkedik el. A kávétermelésbe vont területek összessége 28 000 hektár, 1200-2100 méter közötti magasságokban, 30%-ban vulkanikus talajon. Csak arabika fajtákat termesztenek, leginkább Bourbon kisebb részben Caturra és Catuai variációkat. Jellemzően mosott eljárással dolgozzák fel a kávét szüret után. Az utóbbi évtized fejlesztéseinek köszönhetően bizonyos új tételek kiemelkednek az afrikai kávék minőségi kategóriájából és a legjobb kenyai SO kávékkal is versenyképesek.

Mosott eljárás

A mosott (washed, wet) eljárást valószínűleg a holland, francia majd spanyol és portugál ültetvényesek akkor kísérletezték ki, amikor a kávénövényt olyan tropikus és egyenlítői éghajlati területeken is termeszteni kezdték, ahol korábban nem. Itt nem számíthattak a nap erejére, hiába „terítették ki” szüret után a kávégyümölcsöt, a magas páratartalomban nem indult be a száradás, ráadásul bármikor érkezhetett egy kiadós eső, ami az egész termést tönkreteszi. Ekkor fejlesztették ki a mosott eljárást, ami az adott klímában könnyen, olcsón és folyamatosan elérhető vizet használja a gyümölcshéj és gyümölcshús eltávolítására.

Ebben az esetben kizárólag érett szemek kerülhetnek feldolgozásra. (Ez a kávé esetében azért külön kihívás, mert termőhelyein nem a mérsékelt égövben megszokott ciklusokban érnek be a gyümölcsök, így a kávécserjéken is általában egyszerre találunk éretlen, érett és túlérett szemeket, sőt akár virágzatot is.)   A túlérett szemekben nem indítható be a kívánt fermentáció, az éretlenek magjai kellemetlen, nyers ízeket adnak a kávéhoz. Az egységes érettség érdekében kézzel szüretelnek (hand picking, selective picking) vagy a vegyesen szüretelt tételt gondosan válogatják. A válogatás általában két lépcsőben zajlik, először vizes elválasztást alkalmaznak: a vízben ázó gyümölcsök közül a felszínre úsznak a túlérett szemek, egyéb levelekkel, gallyakkal együtt (floaters). Ezután mechanikusan válogatják ki az érett szemeket az éretlenek közül (pl.: lyukacsozott forgódobban pörgetik a kávécseresznyéket, az érett, puha gyümölcsök átpasszírozódnak a lyukakon, az éretlenek belül rekednek).

Ezt követően többé-kevésbé (az alkalmazott módszernek megfelelően) eltávolítják, vagy csak felszakítják a gyümölcshéjat, majd következhet a gyümölcshús. A főként pektint és cukrokat tartalmazó, mindössze 0,5-2 mm vastag, ragacsos gyümölcshús szorosan a magokra – pontosabban az azokat körülvevő pergamenhéjra – tapad, ezért általában irányított fermentációval távolítják el. A kávégyümölcsöt fermentáló medencékbe öntik, ahol szabályozott hőmérsékleten a szükséges mikroorganizmusok elszaporodnak és gyakorlatilag „leeszik”, eltávolítják a magokról a gyümölcshúst. A fermentálás időtartama jellemzően 12 és 36 óra közé tehető. Ez szabályozható a hőmérséklettel és a felhasznált víz mennyiségével is. Ha nem öntenek vizet a tankokba (száraz fermentáció) gyorsabb, ha felengedik a kávégyümölcsöt vízzel (nedves fermentáció), lassabb lesz a folyamat. Elterjedtebben alkalmazzák az előbbi eljárást, mivel gyorsabb és kisebb a kockázata a romlási folyamatok elindulásának. A folyamat végét jelzi, ha a pergamenhéjon már nem érződik a gyümölcshús ragacsossága. Ezután folyó vízzel mossák át a magokat, majd – általában szárítókemencékben – a  kívánt szintre csökkentik a nedvességtartalmat.

A mosott eljárás során sok értékes anyag oldódik ki a fermentáció majd az azt követő vizes átmosás alatt. Ennek eredményeképp az így feldolgozott kávék csészeminősége általában nem éri el a száraz eljárásnál jellemző sűrűséget, de a fajtajelleg és karakter jobban, felismerhetőbben megmarad. 


 

Gyártó: Gardelli Specialty Coffees »

A termék jelenleg nincs raktáron.

4.650 Ft Kosárba

« vissza


A Hario0A Joe Frex (Concept Art)Aerobie0AlthausBialetti0BWTCasino Mocca0CelliniChemex0Clatronic0DaVinci Gourmet0DOT for YouEspresso Supply (Rattleware)0FIFOFiorenzato0Gardelli Specialty CoffeesHausbrandt0La Piccola0LamborghiniLenoir, Jean0LucafféLucky Cap0MahlkönigMauiSu0MayerMilkypitch0MolinariMorosito Caffé0MottaPällo0PelliniPulycaff0ROKTADAMM!Taf coffee0TightPacVergnano0VSTWalküre0