Figyelem! A pesti üzlet végleg bezárt!
Buda: 1123 Bp.Csörsz utca 3.,K-P: 13-19,SZ: 10-16
Telefon: 06 20 200 44 51
info@baristaszakuzlet.hu

Kolumbia (ESGM)

 

El Sanjon - Gesha - mosott
holistik / filter
150 g

Kolumbia (ESGM)  
El Sanjon - Gesha - mosott
holistik / filter
150 g

ültetvény: El Sanjon


farmer: Eduardo Armero


variáns: Gesha


feldolgozás: mosott


pörkölés: kifejezetten filterhez
A csészében: sárgadinnye, selyemcukor, kajszibarack, florális és tiszta. Stílus: floral.

 


A holistiknél előfordul, hogy olyan kis mennyiségben előállított tételeket szerzek be (pl. 7, 15, vagy 30 kg-nyi teljes termés), hogy még a zöldkávé kereskedő sem tud róla sokmindent mondani, viszont adott esetben könnyen kapcsolatba léphetek a termelővel Instagrammon, vagy más, social platformon. Az El Sanjon termelője, Eduardo Armero aktív instagrammer, mint számomra is kiderült, elhivatott, szenvedélyes termelő, kétszeres hazai cup tasting bajnok, vérbeli profi, ráadásul bármikor kérdezem, szívesen válaszol. Édesapjával együtt vitt, 2 hektáros ültetvényükön több, viszonylag ritka variáns mellett 3 éve geshát is ültettek, mely tavaly fordult termőre. Eduardo, akiről kijelenthetjük, hogy egy processing-freak, azaz megszállottja mindenféle fermentációs kísérletnek, egyből három különböző feldolgozással is megnézte, mit tudnak a friss cserjék, az eredmény pedig ez a mosott tétel. Ritka, hogy ilyen tiszta ízű kolumbiai kávét van alkalmam kóstolni, és külön öröm, hogy a közismert Gesha íz ilyen amplitúdóval köszön vissza a kávéban annak ellenére, hogy nem Etióp, vagy panamai.

A csomagolásomat az otthoni kávésoknak fejlesztettem ki, akik jellemzően azzal a problémával küzdenek, hogy a relatíve alacsony fogyasztás alatt egy nagyobb töltetű, 200-250-400 g-s zacskó azelőtt tönkremegy, leoxidálódik, hogy elfogyna a benne lévő kávé. A dobozokban emiatt 2 kisebb tasak található, amik akár le is fagyaszthatóak a még hosszabb eltarthatóság miatt. Szintén ennek jegyében a tasakok oxigén elnyelő párnát is tartalmaznak, amik oxigén-mentes környezetet biztosítanak egyből visszazárás után is.

Kis Zoltán

 


Kolumbia és a kávé


A világ harmadik legnagyobb kávé exportőre szinte kizárólag jó minőségű, nedves eljárással feldolgozott arabika fajtákat termel. Az ország elhelyezkedése kereskedelmi szempontból ideális, két óceánra nyílik saját kikötője. Kolumbiát a legfontosabb kávétermelő országok között tartják számon, az innen érkező kávéknál nincs elérhetetlen minőség. Az ország 2005 óta szervez Cup of Excellence versenyeket. Az elkészített kávé általában közepesen testes, vibráló, de nem túlzó savassággal, életteli és kifinomult gyümölcsösséggel. Igazi klasszikus.

Kolumbia kávés szempontból ma mégis kettős képet mutat. Hosszú évtizedek óta működő, egységes kávés ország-marketingje egyedülálló a világban. Az amerikai és nyugat-európai piacot a (kitalált) kávétermelő, Juan Valdez alakjával nyerték meg. A kávéültetvényes mindennapjairól készült filmek, az őt ábrázoló reklámanyagok egy generáció számára jelentették a hiteles arcot az egyébként igencsak arctalan, nagyüzemi kávétermelés világában. A kampány mögött az 1927-ben alapított Kávétermelők Nemzeti Szövetsége (Federacion Nacional de Cafeteros, FNC, Fedcaf) áll.


A gazdák szövetsége szorosan együttműködik a kormánnyal, tevékenysége gyakran túlmutat a szokásos termelő-szövetkezetekén: 

Az FNC példaként szolgálhat minden kávétermelő ország számára, hogyan lehet egy ország kávés iparágát – mely a világ kávétermelésének 12%-át adja – hatékonnyá tenni.

Az utóbbi évtizedben viszont az igazán kiemelkedő termőterületek versenyében Kolumbia lemaradt.

A különleges kávéminőséget ("specialty coffee") kínáló üzletekben a vevők között csak az újonnan betérők fordultak a kolumbiai kávé felé, mert más "különlegességet" nemigen ismertek. Később azonban gyorsan kenyai, guatemalai vagy akár pápua új guineai kistermelők kávéira váltottak. Kolumbia egyedülálló teljesítménye és sikere – hogy óriási mennyiségben képes kiegyenlített és magas minőségű kávét exportálni, majd ezzel a meghatározó piacokon az átlagos kiskereskedelmi kávékínálat csúcspozícióját megszerezni – visszaütött. Az újonnan megjelenő kereslet a termelő, sőt dűlőszelektált (microlot) kávék irányába mozdult. Az egyik termelő kávététele hiába tökéletes (az egyedi mikroklímához illeszkedően, gondos odafigyeléssel feldolgozott), a másik farmer kávéja pedig csak közepes-jó, mindkettő elveszik a begyűjtő-ponton a kávés jutazsákok végtelen sorában. A kávékat aztán összekeverik, és méret-minőség alapján újraosztják. A különleges minőségek így elvesznek a nagyon jó átlagban. Az utóbbi években aztán, talán éppen az előző probléma meglátása miatt, megjelentek a kolumbiai kistermelők is – legfőképpen az amerikai – a különleges kávépiacon. A legtöbb ilyen regionális, termelő- vagy akár dűlőszelektált kávé az ország délnyugati régiójából érkezik, Narino, Cauca körzetéből, és különösen Huila déli részéből. A nagyhírű Medellin, Armenia és Manziales területek még nem képviseltetik magukat ezen a piacon. Az ültetvény-szelektált kávék általában hagyományos arabika változatok, mint a Typica vagy a Bourbon, nem az "osztályozott, de kevert" kávékban gyakran feltűnő, jó termőképességű, modernebb hibrid variációk, mint a Colombia és Colombiana.

Gyártó: holistik »

A termék jelenleg nincs raktáron.

5.200 Ft Kosárba

« vissza


A Hario0A Joe Frex (Concept Art)Aerobie0AlthausBialetti0BWTCasino Mocca0CelliniChemex0DaVinci Gourmet0DOT for YouEspresso Supply (Rattleware)0FIFOFiorenzato0Gardelli Specialty CoffeesHausbrandt0holistikLa PiccolaLamborghini0LucafféLucky Cap0MahlkönigMauiSu0MayerMilkypitch0MolinariMorosito Caffé0MottaPällo0PelliniPulycaff0ROKTADAMM!Taf coffee0TightPacVergnano0VSTWalküre0