Barista Szaküzlet 
Figyelem! A pesti üzlet végleg bezárt!
Buda: 1123 Bp.Csörsz utca 3.,K-P: 13-19,SZ: 10-16
Telefon: 06 20 200 44 51
info@baristaszakuzlet.hu

Costa Rica Bányai Pura Vida (f)


Lucky Cap / filter
250 g

Costa Rica Bányai Pura Vida (f) 
Lucky Cap / filter
250 g

farm: Finca Bányai

régió: Alajuela-Naranjo-Lourdes

tengerszint feletti magasság: 1450-1550

fajta variánsok: caturra, catuai

dűlő: I.,II.

feldolgozás: honey

farmer: László Bányai

Honey eljárással feldolgozott Caturrai, Cautai. Nagy test, édes, meggyes, de különböző beállításokon eltérő tud lenni. (Bogyós gyümölcs, enyhén tropikális.)



Costa Rica és a kávé

Amikor Kolumbusz lehorgonyzott Costa Ricán (a spanyol név jelentése: gazdag part), természetesen még sehol sem volt kávé (az első cserjéket csak 250 évvel később "hozták át" Kubából), ma mégis a világ fő kávétermelő területei között tartják számon. Manapság több mint 100 kávécserje jut minden lakosra, az ország területén közel 400 millió kávébokor található. A 3,5 millió fős lakosság közel 12%-a kávéiparban dolgozik. Igazi nagy kávé-nemzetként, Costa Rica volt az első közép-amerikai ország, amely tudományos újításokat és mezőgazdasági technológiákat alkalmazott, amelyek kiváló színvonalra emelték a kávétermesztést és feldolgozást.

Costa Rica a közép-amerikai kontinenshídon elterülő ország, melyet a Csendes-óceán és a Karib-tenger fog közre. A terület a trópusi éghajlati övbe tartozik, az 1500 m átlagmagasságú fennsíkot a Kordillerák vulkánokkal tűzdelt láncai fogják közre. Mindezek a természeti adottságok teszik lehetővé azt, hogy Costa Rica sikeres agrárország lehessen. Mezőgazdaságát főként a növénytermesztés képviseli, a kávé és a banán ma is ott található legfőbb exportcikkei között.

A Costa Rica-i kávék mindig elképesztően kiegyensúlyozottak. Még általában is tiszták és egyensúlyosak, de különleges minőségek esetében tele zengő és erős ízekkel.

Az ország kávéiparát a Costa Ricai Kávé Intézet (Institutio del Cafe de Costa Rica) szabályozza. A legjobb kávékat termelő területek bekerülhetnek az ország Különleges Kávé Szövetségébe (Speciality Coffee Association of Costa Rica), akik szüretről szüretre megrendezik a "Cosecha de Oro" nevezetű versenyt, ahol díjazzák a legjobb kávékat. A kiválasztott nyertes kávék végül internetes aukciókon kelnek el. Costa Ricában rendezik meg az ún. kávék hetét is (Sintercafé), ami az egyik legrangosabb kávés esemény. Egyes costa ricai-kávé jelölése SHB (Strictly Hard Bean). Az elnevezés arra utal, hogy a magas termőterületeken – az éjszakai lehűlés miatt – lassabban érik be a kávégyümölcs. A magok így keményebbek és beltartalmi értékekben gazdagabbak lesznek.

A leghíresebb kávés régiók az ország központi részén fekszenek: Tarrazu, Herediá, Tres Rios és Volcan Poas tartozik közéjük. Az ország egyik legnevesebb termőterülete, Tarrazu a fővárostól, San José-tól délre található. Sokak szerint az itt található kávébabból lesz a világ egyik legnagyszerűbb kávéja. A "Costa Rica Tarrazu" meggyőzően savas, ugyanakkor nagyon lágy ízével nyerte el nemzetközi hírnevét. A kávé aromájának jellemzője mintaszerű karaktere, melyet harmonikus teltség egészít ki. Kiemelkedő régiók még: Western Valley, Brunca, Central Valley.

Mivel Costa Rica jórészt a kiemelkedő minőségű arabikára építi nemzetgazdaságát, robuszta fajták termelése törvényileg tiltott. Elterjedtek a modern arabika fajták-típusok, mint a Caturra, Catuai vagy a Villa Sarchí, de a legtöbb régióban feltűnik a Bourbon, a Villalobos és a mostanában egyre nagyobb ismertséget kapó Geisha. Az országból – köszönhetően a mikro malmok, feldolgozó-állomások terjedésének („micro mill revolution”) – egyre kiválóbb minőségű Single Origin (egyedi eredetű - eredetmeghatározott, azaz az ültetvényig visszakövethető) kávétételek érkeznek.

A hagyományosan alkalmazott nedves feldolgozás mellett ma már sok birtokon alkalmazzák a köztes feldolgozási módokat is.

Honey (pulped natural, semi washed, semi dry)

A 90-es évek elején brazil termelők által kikísérletezett,  "köztes" feldolgozási módok  (descascado, desmuscilado - ang.: pulped natural, esetleg semi washed) népszerű, összefoglaló elnevezése. Ha gondosan végzik, a mosott eljárásnál testesebb, mégis tiszta ízű kávé a végeredmény. Emiatt az extra tartalmasság miatt az így feldolgozott ültetvénykávékat és microlotokat gyakran ajánlják single origin espressóhoz. A különleges minőséget előállító farmerek között természetesen egyre jobban terjed ez a környezetbarát feldolgozási mód.

Az érett kávécseresznyéket „kimagozzák”, eltávolítva ezzel a gyümölcshéjat (descascado) és bizonyos esetekben a gyümölcshús nagy részét (desmucilado), majd napon szárítják. A „honey” feldolgozási módban ezután nem egyszerűen betonudvarokra, hanem megemelt, szárító ágyakra (nagyon hosszú hálós függőágyak) helyezik a magokat. A meleg levegő így alulról is éri őket és egyenletesebb a száradás. A szárítás során a magokat folyamatosan, kézzel kell forgatni, ez jelentősen megnöveli a munkaerő-szükségletet és a zöldkávé árát is.  

A feldolgozás egyesíti a száraz és a mosott eljárás előnyeit. Egyszerre lesz kiemelkedően tartalmas és édes (innen a metódus, „honey” elnevezése), ugyanakkor könnyedén savas és tiszta ízű a kávé.

Gyártó: Lucky Cap »

A termék jelenleg nincs raktáron.

3.950 Ft Kosárba

« vissza


A Hario0A Joe Frex (Concept Art)Aerobie0AlthausBialetti0BWTCasino Mocca0CelliniChemex0DOT for You0Espresso Supply (Rattleware)FIFO0FilicoriGardelli Specialty Coffees0HausbrandtLa PiccolaLe Piantagioni Del Caffé0LucafféLucky Cap0MahlkönigMayer0MolinariMorosito Caffé0MottaPällo0PelliniPulycaff0ROKTADAMM!Vergnano0VST