Barista Szaküzlet 
Figyelem! A pesti üzlet végleg bezárt!
Buda: 1123 Bp.Csörsz utca 3.,K-P: 13-19,SZ: 10-16
Telefon: 06 20 200 44 51
info@baristaszakuzlet.hu

Talp - (k) Convex


57 mm

 

 

rozsdamentes acél

Talp - (k) Convex 
57 mm
 
 
rozsdamentes acél

Szűrő átmérők - kávégép márkák szerint


 Választható nyelek:




POP - piros, fehér, pink 


Nem véletlenül a WBC - avagy a Barista Világbajnokság logója egy tömörítő. A barista munkájának emblematikus eszköze, minden egyes kávékészítéskor előkerül. De mire is szolgál, milyen típusai vannak és hogyan kell használni?


A tömörítő kettős funkciója:

1.) Segítségével elegyengetjük, majd összetömörítjük az őrleményt a szűrőtartóban. 

2.) A megfelelően tömörített őrleménypogácsa minden pontján egységes ellenállást biztosít a nagy nyomással érkező vízzel szemben. A kávé extrakciója így lehet tökéletes. Ha a tömörítés nem megfelelő, a víz megtalálja azokat a pontokat, csatornákat, ahol – áttörve a kávé ellenállását – gyorsan át tud zubogni, érintetlenül hagyva az őrlemény nagy részét. A kávé értékes anyagainak jó része nem kerül az eszpresszóba, helyette a zaccban marad.



Tömörítő választásakor három főbb tényezőt érdemes megvizsgálni: 

-          kávégépünk csaptelepét (pontosabban vízelosztó tárcsájának alakját),

-          a hozzá illeszkedő szűrőtartót (annak átmérőjét) és

-          a választott szűrőt (annak űrtartalmát és alakját).

Ezek a tényezők a variációk igen nagy számát teszi lehetővé, fontos, hogy a csaptelep paramétereihez legjobban illeszkedő típust válasszuk. A tömörítés technikája is sokféle lehet. A tömörítés erejét és módját a kávékeverék összetétele, a kiválasztott tömörítő típusa, mérete is befolyásolja.


Alapvetően két féle tömörítő talpat különböztetünk meg:

- Lapos felületű  (flat): Így az első egyengetés és vízszintező tömörítés után megkocogtatjuk a szűrőtartót, hogy a szűrő falának belsejére tapadt őrlemény is a kávéba kerüljön, majd újból tömörítünk.

Domború felületű (convex): Így a lapos felületű tömörítőknél megszokott dupla tömörítés (kocogtatással) nem feltétlenül szükséges, sőt: az oldalfalra egyenletesen felvitt kávé csak javítja az extrakciót.


A tömörítő alátámasztásához használhatunk állványt vagy alátétet, de semmiképpen nem a kifolyócsőrön egyensúlyozva tömörítünk. A tömörítő az őrlő közvetlen közelében legyen elhelyezve. Ügyeljünk arra, hogy felszínét ne érje nedvesség, mert akkor munka közben az őrlemény rátapad. Tárolhatjuk tömörítőtartóban, vagy falra szerelhető speciális akasztóban is.

Gyártó: A Joe Frex (Concept Art) »

5.900 Ft Kosárba

« vissza


A Hario0A Joe Frex (Concept Art)Aerobie0AlthausBialetti0BWTCasino Mocca0CelliniChemex0DOT for You0Espresso Supply (Rattleware)FIFO0FilicoriGardelli Specialty Coffees0HausbrandtLa PiccolaLe Piantagioni Del Caffé0LucafféLucky Cap0MahlkönigMayer0MolinariMorosito Caffé0MottaPällo0PelliniPulycaff0ROKTADAMM!Vergnano0VST