Bialetti
Kotyogók
Bialetti kávéfőzők, tárolók, tejhabosító eszközök. Mokkafőző vásárlásakor 2000 Ft.- kedvezményt adunk a Hario őrlők árából.
(50 termék)2014 Szeptember 15-től Bialetti mokkafőző vásárlásakor 2000 Ft kedvezményt adunk bármely Hario őrlő árából. A kedvezmény internetes vásárlás és személyes átvétel esetén egyaránt igénybe vehető.
Kávéfőzés gőzzel?
A zárt rendszerű kávéfőzők lényege, hogy a gőz fejlesztése egy zárt kazánban történik, így a kávéőrleményt a keletkező (1-1,5 bar túlnyomású) vízgőz lúgozza ki. Ez tekinthető a mai eszpresszó-technológia ősének, hisz a 20-ik század első évtizedében megjelenő, korai kávégépek is ezen az elven működtek.
Luigi Bezzera 1904-ben készíti el terveit a gőznyomásos technológia felhasználásáról a kávékészítésben. Desiderio Pavoni ezen tervek alapján kezdi meg a vendéglátóiparban használatos kávégépek sorozatgyártását. A gép nagy teljesítménye miatt a barista képes gyors egymásutánban sok adagot lefőzni, ugyanakkor egy-két adag elkészítésekor se ingadozik a minőség. Ezzel először nyílik lehetőség a kávés helyek számára, hogy mindig friss, állandó minőségű kávét kínálhassanak vendégeiknek. Az olaszországi vendéglátásban néhány évtized alatt elterjedt, az 1920-as években már hazánkban is megjelent a gőznyomásos technológia. A háztartásokban is használható praktikus és olcsó "gőzölős-kávéfőző" feltalálása azonban még váratott magára.
Az 1888-ban született olasz mérnök a francia alumíniumiparban kezdte szakmai pályafutását, majd 1919-ben megalapította saját vállalkozását a piemonti Crusinallo városában. A kezdetben általános fémmegmunkálással és gépgyártással foglalkozó üzem később a háztartási kávéfőzők gyártásával ért el világhírt.
Bialetti 1933-ban fejezte be a Moka Express tervezését. A cégtörténet szerint a kis kávéfőzőhöz az ötletet a korabeli háziasszonyok által használt "mosógépek" adták. A szennyes ruhát olyan hengerekben főzték ki, melyeken belül egy központi cső futott. Az alulról melegített forró, szappanos víz a vezetékben felfutott, elárasztotta a ruhákat, majd átszivárogva azokon, körkörösen távozott.
1.) az alsó részbe vizet öntünk,
2.) az alul csőben végződő kávés szűrőt fölé helyezzük,
3.) a tömítőgyűrűvel szigetelt felső részt erősen rátekerjük
4.) tűzhelyre rakjuk.
A zárt, alsó víztérben a vízgőz összegyűlik, a nyomás növekszik. A víz (a növekedő nyomás miatt) nem kezd forrni, hanem tovább melegszik, a magas nyomás bepréseli a forró vizet a csőbe, keresztül a kávén és a szűrön, egészen a felső tartályba.
Moka Express – A kotyogó
A belső, technológiai tervezés mellett Bialetti a külsőre is nagy gondot fordított: a Moka Express szimmetrikus, nyolc oldalú (octogon), letisztult, art deco megjelenése kategóriát és stílust teremtett. Kiszorította az olasz piacról a kezdetleges, forrázással működő, 19. században kifejlesztett Napoletana és Milanese kávéfőzőket. Működése és megjelenése majd 80 éve meghatározó az igazi és "utángyártott", másolt kotyogók számára.
A kotyogó megjelenése kettős hatással volt a kávékultúrára. Az alumíniumból készülő, bakelitnyelű, olcsó és "elpusztíthatatlan" kávéfőzők, az otthonokba vitték a gyors kávét, az espressót (ahogy arra a logó is utal). Ugyanakkor a profi kávégép-gyártók és kávébárosok ezáltal jelentős konkurenciával kerültek szembe. Részben ennek a versenyhelyzetnek köszönhető, és talán nem véletlen hogy pont 1946-ban kezdte meg Achilles Gaggia a rugós csapteleppel ellátott vendéglátóipari kávégépek gyártását. Ezzel indul el hódító útjára a kávézókban, vendéglátóhelyeken a jellegzetes espresso-krémkávé, a gőznyomásos technológia pedig csak az otthonokban terjed tovább.
A ma is az eredeti design szerint gyártott kotyogóból több mint 330 millió darabot adtak el világszerte, amivel Guiness csúcstartók. A kávéfőző eredeti terveit a Londoni Design Múzeumban is kiállították.
Hogyan készítsünk jó mokkakávét?
1. A tisztított és lágyított víz megalapozza a kávéminőséget. Ha törekszünk a tökéletességre, melegítsük elő vízforralóban a vizet. Így a kotyogóba töltött forró víz a mokkafőző melegítésekor gyakorlatilag másodpercek alatt eléri az üzemi hőfokot és a kávéőrleménynek kevesebb ideje lesz kiszáradni. Ha előmelegített vizet használunk, legyünk óvatosak a kávéfőző összeszerelésekor.
2. A friss őrlés természetesen itt is javasolt. Az alacsony nyomás és magas hőfok miatt érdemes közepesen finom (az eszpresszóhoz képest durvább) szemcseméretet használni.
3. Segít, ha kisebb (maximum 4 személyes) kávéfőzőt használunk. Kisebb adagszámnál ugyanis kisebb vízmennyiség halad át egységnyi őrleményen - tehát rövidebb ideig, kevesebb forró víz érintkezik egy-egy adag kávéval. Nagy adagszám esetében sok káros anyag és csersav kerülhet a csészébe.
4. Mivel az őrleménnyel nem csak a forró víz, de vízgőz is érintkezik, ez a cseranyagok erőteljesebb kioldódását eredményezi. Ugyanakkor az alkalmazott 100°C fölötti hőmérsékleten az aromaanyagok kioldódása kisebb, ill. azok egyből elbomlanak. Az eredmény a kissé fanyar, de erőteljes mokka, magyarán mondva a feketekávé. A minél magasabb aroma- és minél alacsonyabb csersavtartalom érdekében a mokkafőzőt szedjük le a tűzről, amikor a kávé 60-70% már "lejött". Ha így teszünk, valóban kotyogva fog a kávé lefőni, nem a vízgőztől sivítva.