Barista Szaküzlet 
Figyelem! A pesti üzlet végleg bezárt!
Buda: 1123 Bp.Csörsz utca 3.,K-P: 13-19,SZ: 10-16
Telefon: 06 20 200 44 51
info@baristaszakuzlet.hu

Chemex

Chemex

A Chemex-et egy német vegyészmérnök, Peter J. Schlumbohm találta fel 1941-ben. Schlumbohm kémiából doktorált Berlinben. 1936-ban, New Yorkban telepedett le. Az évek során több mint 3000 találmánya volt, melyek mind szabadalmi jogot kaptak. Mégis leghíresebb terméke a Chemex karaf lett.

Kémia professzorként nagyon jól ismerte a laboratóriumi eszközöket, jártas volt különböző módszerekben, szűrésekben; ezt a tudását hasznosította, mikor elkezdte megalkotni a Chemexet. Alaposan megvizsgálta az üveg tölcséreket és az Erlenmeyer lombikot majd különféle módosításokat hajtott végre ezeken. Először is, egy kis „légcsatornával” és egy kiöntőcsőrrel látta el. A lombik oldalán egy buborékhoz hasonló kis dudort alakított ki. A fogyasztók ezt gyakran a Chemex köldökének nevezik. Tulajdonképpen ez nem más, mint egy mérési pont, amely pontosan a fa fogantyú aljától az üveg aljáig számított felezőpont.  Ezt követően egyesítette az általa módosított üvegtölcsért az Erlenmeyer lombikkal, hogy létrehozzon egy egy darabból álló, hőálló, boroszilikát üvegből készült, laboratóriumi minőségű, csepegtetős kávékészítő eszközt. (A boroszilikát üveg szilícium-dioxidból és kis mennyiségben bórból és alumíniumból álló üveg. Rendkívül nagy a mechanikai szilárdsága, jelentős mértékben ellenáll az erős savaknak és lúgoknak. Nagy hőmérsékletingadozásnak is képes ellenállni.) Végül hozzáadta a fa gallért, mely a lombik fogantyúját adja, és elnevezte Chemexnek, ami egy kitalált név. Innentől kezdve már csak kávéra, forró vízre és egy papírfilterre volt szükség.

A Chemexet azóta elismert amerikai design termékként is jegyzik. 1956-ban ezt a terméket az Illinoisi Technológiai Intézet a modern idők egyik legjobban megtervezett és designolt termékének választotta.  A Chemex azóta is állandó kiállítási tárgyként szerepel számos múzeumban, többek között a New York-i Modern Művészetek Múzeumában és a philadelphiai múzeumban is. A kávéfőző egy kiállítás kíséretében bejárta Európa számos országát valamint 1989-ben a „Design USA” nevű kiállítás keretein belül a Szovjetúniót is. Nem csoda, hiszen valóban egy műalkotás.


A Chemex karafok és kiegészítők hivatalos forgalmazójának székhelye nyugat Massachusetts-ben van. Itt történik ezek gyártása és innen értékesítik a világ számos pontjára. Célkitűzésük: kiváló minőségű kávékészítő eszközök forgalmazása. Az ikonikus Chemex mit sem változott immáron 70 éve és nem is fog.


Chemex hivatalos honlap

Chemex karaf (6)


900 ml

Chemex karaf (6) 
900 ml
Tovább a termék adatlapjára »
19.500 Ft

A termék jelenleg nincs
raktáron.

Chemex (6) papírfilter


100 db
barna - nem mosott papír

Chemex (6) papírfilter 
100 db
barna - nem mosott papír
Tovább a termék adatlapjára »
4.900 Ft

A termék jelenleg nincs
raktáron.

Chemex karaf (3)


450 ml

 

 

 

Chemex karaf (3) 
450 ml
 
 
 
Tovább a termék adatlapjára »
16.500 Ft

A termék jelenleg nincs
raktáron.

Chemex (3) papírfilter


100 db
fehér papír

Chemex (3) papírfilter 
100 db
fehér papír
Tovább a termék adatlapjára »
3.900 Ft

A termék jelenleg nincs
raktáron.

« vissza


A Hario0A Joe Frex (Concept Art)Aerobie0AlthausBialetti0BWTCasino Mocca0CelliniChemex0DOT for You0Espresso Supply (Rattleware)FIFO0FilicoriGardelli Specialty Coffees0HausbrandtLa PiccolaLe Piantagioni Del Caffé0LucafféLucky Cap0MahlkönigMayer0MolinariMorosito Caffé0MottaPällo0PelliniPulycaff0ROKTADAMM!Vergnano0VST