Barista Szaküzlet 
Figyelem! A pesti üzlet végleg bezárt!
Buda: 1123 Bp.Csörsz utca 3.,K-P: 13-19,SZ: 10-16
Telefon: 06 20 200 44 51
info@baristaszakuzlet.hu

Espresso

Espresso gépek

Espresso gépek

Egycsaptelepes, egy.- ill. kétkazános, hőfokszabályozós espresso gépek gőzölőcsővel - Olaszországból. ROK kézi espresso gép.

(2 termék)
Tisztántartás

Tisztántartás

Tisztítókefék, ecsetek, kávégéptisztító-por és -folyadék, vakszűrők.

(14 termék)
Arabika-Robuszta

Arabika-Robuszta

Tradicionális olasz kávékban gyakran találunk robusztát, így garantálják a krémes sűrűséget. De fontos, hogy csak kiemelkedő minőségű robuszta kerülhet bele.

(13 termék)
Tömörítés

Tömörítés

Tömörítők minden használatban lévő átmérővel. Állványok, alátétek.

(42 termék)
100% Arabika

100% Arabika

Egy jól sikerült 100% arabika keverék krémes, mint egy klasszikus espresso + ízében finom citrusosság jelenik meg és rendkívül gazdag édes illatokban.

(7 termék)
Szűrők, szűrőtartók

Szűrők, szűrőtartók

VST és egyéb szűrők, szűrőtartó karok, nyelek és tömítések

(15 termék)
Single Origin

Single Origin

Egyedi eredetű, azaz termőhely-megjelölt, különleges minőségű kávék. Minden tétel más és más, új izgalmakat tartogat a csészében.

(10 termék)
Knock box

Knock box

Zacctárolók különféle anyagból és színben. Vendéglátóipari, irodai és otthoni felhasználásra tervezett méretekben egyaránt.

(18 termék)

Az olasz  hagyomány szerint csak különböző fajták keverékéből lehet igazi espressót készíteni. Ez az egyetlen mód, hogy az igényelt gazdag aromát, bársonyos testességet és krémességet létrehozzuk. A tradíció nem a fajtakávék ellen foglal állást, de kimondja, hogy az igazi olasz espresso kávékeverékből készül. Az elfogadott meghatározás zenei hasonlatként a keverékre a szimfonikus zenét, a fajta kávéból készített kávéra a szóló darabokat hozza. Az egyik nem jobb a másiknál, de egyértelműen más. ( Espresso Italiano )

A Single Origin kávék közül csakugyan nem mindegyik alkalmas eszpresszó technológiával való elkészítéshez, némelyikük azonban kifejezetten jól viselkedik „nyomás alatt”. Ez éppúgy függ a termőhelyi sajátosságoktól vagy feldolgozási módtól, mint az alkalmazott pörkölési profiltól. Az "Espresso" kategóriába ezért csak azokat az SO kávéinkat válogatjuk, amik a pörkölő ajánlása és az elvégzett tesztek szerint kiemelkedő, "virtuóz" espresso csészeminőséget ad.

A jellemzően negyed, fél és egész kilós kiszerelésű, minden esetben szeleppel ellátott csomagolású szemes kávék ideálisak az otthoni kávékészítők és a profi baristák számára egyaránt.




Arabika-robuszta

A tradicionális eszpresszó-keverékek fontos összetevője a robuszta. Ennek oka a robuszta fajták jellemző tulajdonsága, miszerint krémesebbé, sűrűbbé, „üzembiztosabbá” teszik az espressót. A vásárlók között elterjedt városi legenda viszont úgy tartja, hogy a robuszta gyengébb minőséget ad, mint az arabika kávécserjék. Hogy lehet ezt az ellentmondást feloldani? Sehogy, de nem is szükséges, mert valójában nincs semmiféle ellentmondás.

A világban termelt legtöbb arabika korrekt érzékszervi értékekkel és árral jellemezhető. Persze „fillérekért” beszerezhetők gyenge és szerencsére hozzáférhetőek magas minőségű arabika kávétételek is. De az arabika önmagában nem a minőség védjegye. Egyszerűen csak a szerencsésebb, korábban felfedezett, így elterjedtebb kávéfaj. Az arabikát a legjobb termőhelyeken termesztik és nemesítik évszázadok óta, így általában jó minőséget produkál, elfogadható áron. Ez az összetett mondat azonban hiába fedi pontosan a valóságot, már több szempontból sem alkalmas reklámszövegnek, szemben a mítosszal…

A magas minőségű robuszta igen ritka, legtöbbször eszpresszó-keverékek kialakításakor használják. De hogy kiváló körülmények között kiemelkedő minőségre képes, azt a következő példa tökéletesen bizonyítja. A kávéra veszélyes levélrozsda (Hemileia vastatrix) 1869-ben tűnt fel Sri Lankán, majd kevesebb, mint húsz év alatt kipusztította Ázsia szinte összes arabika-ültetvényét. Sri Lanka áttért a teatermelésre, az indonéz szigetvilágban viszont – a levélrozsdának is ellenálló mivolta miatt – 1900-tól Kongóból származó robuszta fajtákat kezdtek telepíteni. Az innen származó (pl.: Jáva szigete) robuszta tételek gyakran kiválóak, áruk megegyezhet a különleges minőségű arabikákkal. A robuszta képes magas minőségre, csak épp a kereskedelemben kapható kávékeverékek esetében általában nagy termőképességét használják (ki). 

A klasszikus keverékeket kb.
12-15 gramm / dupla adag őrleményből érdemes elkészíteni. 



100% Arabika

Kezdetben az arabika-robuszta keverékek határozták meg az espresso kínálatot, de néhány évtizeddel ezelőtt megjelentek a 100% arabika keverékek is. A technológia Olaszország határain túli terjedésével, a külföldi fogyasztói igényekre reagálva tűnt fel a kávés piacon az általában  enyhén világosabban pörkölt 100% arabika espresso. Ebben a folyamatban az Észak-Olaszországi (Genova, Milánó, Trieszt…) cégek jártak az élen. Ezen espressók ízegyensúlya és aromavilága általában jobban illeszkedik a Mediterráneumtól északra fekvő európai és az angolszász országok ízlésvilágához, mint a tradicionális arabika-robuszta keverékek.

Egy 100%-ban arabika fajtákat tartalmazó keverék akkor tekinthető „sikeresnek”, ha mindazt a sűrűséget, krémességet tudja, amit egy klasszikus keverék, de felismerhetőek az arabikára jellemző jegyek is. Krémje narancsos-barna árnyalatú, ízében gyakran megjelenik a citrusosság, aromavilága rendkívül gazdag (karamelltől a virágillatokig, gyümölcsöktől a csokoládéig).  

Az utóbbi évtizedben szerencsére egyre több cég követte a jó példát és kezdett espresso keverékeket előállítani Itálián kívül is. 

A 100% arabika keverékeket 16 gramm / dupla adag őrleménynél kevesebből általában nem érdemes készíteni.



Single Origin

Az angol nyelvű kávés-szakmai szóhasználatban a "single origin" elnevezést használják az "egyedi eredetű", azaz eredetmegjelölt, területszelektált különleges minőségű kávékra.

Minél speciálisabb a szelekció, a kávé annál inkább jellegzetes, "egyféle", "nagyon valamilyen" lesz. Ezeket a kávékat pont azért lehet szeretni és érdemes megkóstolni, mert minden tétel más és más, új izgalmakat tartogat a csészében. Ráadásul igazi örömet, sikerélményt ad, ha felismerjük az adott kávéra jellemző - jázmin, sárgabarack vagy akár aszalt gyümölcsös - illatokat.

Célunk, hogy folyamatosan választékban tartsuk a nagy elismertségnek örvendő, minőségi kávétermelő országokat (Brazília, Etiópia, Jamaica, Kenya, Kolumbia…) ugyanakkor megjelenítsünk olyan termőtájakat, melyek talán kevésbé ismertek, de hasonlóan magas minőségeket is produkálnak (Ausztrália, El Salvador, Indonézia,..). Az adott termelő országok kínálatunkban szinte mindig elérhetők lesznek, de a termelők szüretről-szüretre, tételről-tételre változnak. Single Origin kávé-beszállítóinkkal (Doubleshot, Has Bean, Lucky Cap...) konzultálva megpróbáljuk minden szezonban a legizgalmasabb tételeket polcon tartani, de itt minden esetben igaz – kizárólag a készlet erejéig!

Az SO kávékat általában 18-22 gramm / dupla adag körüli őrlemény mennyiségekkel érdemes kipróbálni.

A válogatás, szelekció mértéke, fajtája különböző lehet. Ez alapján 
két főcsoportot határozhatunk meg. 


I. Ültetvényszelektált Single Origin kávék

Egy adott ültetvényről válogatott kávététel. Az igazi ültetvénykávék minimumkövetelménye, hogy a csomagoláson szerepeljen a termelő és/vagy az ültetvény megnevezése. Itt három további válogatási szempont lehetséges:

Egységes feldolgozás, de akár több különböző fajtából (El Salvador Finca El Carmen ültetv., termelők: Christiani család, natural feldolgozás, főként Paca és Pacamara fajták).

Egyedi fajta, általában (de nem mindig) azonos feldolgozási mód (pl.: El Salvador Finca La Benedición ültetv., Ismael Recinos termelő, honey feldolgozás, Pacamara fajta). Esetenként ugyanazt a fajtát különböző módszerekkel dolgozzák fel, majd keverik, így hoznak létre komplexebb csészeminőséget.

Microlot, azaz mikro-tétel – az ültetvény legjobb dűlőjéről-dűlőiről származó, általában egységes feldolgozású kávé (pl.: Panama Los Lajones ültetv., Graciano Cruz termelő, honey feldolgozás, Caturra Microlot). Ennek további finomítása a nano-lot, ami egy konkrét, nevesített dűlőről származó fajtakávé.

Utóbbi három kategória variációja is előfordul (pl.: Bolívia Siete Estrellas ültetv., Jacinto Titirico termelő, washed feldolgozás, Caturra és Typica Microlotok keveréke).


II. Malom (vagy termőhely) szelektált Single Origin kávék

A következő 2 kategória egy termelő országon belül – valamely sajátossága miatt – figyelemre méltó kávétételeket tartalmaz:

Egyedi feldolgozó-malom (pl.: Ruanda Kayumbu, Cup of Excellence) – Különösen Afrikában jellemző, hogy adott termőhelyen sok kis termelő egy közös szövetkezeti feldolgozóüzembe (wet mill) gyűjti termését, ahol a minőségi válogatás is zajlik.  A feldolgozómalomban az egyes ültetvények karaktere természetesen némileg keveredik. Néha azonban ezek a tételek akár egyedibbek is lehetnek, mint egy nagyobb gazdaságból származó ültetvénykávé. Ennek oka, hogy a különböző kistermelők kávéi közül az azonos minőségeket és variánsokat dolgozzák fel együtt, egységes módszerrel, míg egy nagyobb ültetvényen akár több dűlő-karakter, fajta és feldolgozás is "keveredhet".

Egyedi termőhely (pl.: Etiópia Yirgacheffe, Jamaica Blue Mountain, Sulawesi Toraja Kalosi) – Híres termelő országokban gyakran kiemelt termőhelyenként válogatják le a kávét, így egységesítik a minőséget.



Érdemes tudni...

Területszelektált keve
rékek = NEM Single Origin kávék

Alábbi három kategóriába eső kávékat nem tartunk, mert különleges karakter, igazi egyediség ezekben a válogatásokban nem lelhető fel. Az ilyen kávét inkább nevezhetjük területszelektált keveréknek, mint igazi Single Origin kávéknak. 

Régió (pl.:Közép-Amerika)

Ország (pl.: El Salvador)

Kikötő (pl.:Brazília Santos)

Ez akkor is így van, ha az adott tétel...

minősített válogatás (pl.: Kenya AA, Costa Rica SHB) vagy

méret-alak szerinti különleges válogatás, fajta (pl.: India peaberry, Brazília Maragogype).






A Hario0A Joe Frex (Concept Art)Aerobie0AlthausBialetti0BWTCasino Mocca0CelliniChemex0DOT for You0Espresso Supply (Rattleware)FIFO0FilicoriGardelli Specialty Coffees0HausbrandtLa PiccolaLe Piantagioni Del Caffé0LucafféLucky Cap0MahlkönigMayer0MolinariMorosito Caffé0MottaPällo0PelliniPulycaff0ROKTADAMM!Vergnano0VST