Espresso

Espresso gépek
Egycsaptelepes, egy.- ill. kétkazános, hőfokszabályozós espresso gépek gőzölőcsővel - Olaszországból. ROK kézi espresso gép.
(2 termék)
Arabika-Robuszta
Tradicionális olasz kávékban gyakran találunk robusztát, így garantálják a krémes sűrűséget. De fontos, hogy csak kiemelkedő minőségű robuszta kerülhet bele.
(14 termék)
100% Arabika
Egy jól sikerült 100% arabika keverék krémes, mint egy klasszikus espresso + ízében finom citrusosság jelenik meg és rendkívül gazdag édes illatokban.
(8 termék)
Single Origin
Egyedi eredetű, azaz termőhely-megjelölt, különleges minőségű kávék. Minden tétel más és más, új izgalmakat tartogat a csészében.
(14 termék)
Knock box
Zacctárolók különféle anyagból és színben. Vendéglátóipari, irodai és otthoni felhasználásra tervezett méretekben egyaránt.
(18 termék)Az olasz hagyomány szerint csak különböző fajták keverékéből lehet igazi espressót készíteni. Ez az egyetlen mód, hogy az igényelt gazdag aromát, bársonyos testességet és krémességet létrehozzuk. A tradíció nem a fajtakávék ellen foglal állást, de kimondja, hogy az igazi olasz espresso kávékeverékből készül. Az elfogadott meghatározás zenei hasonlatként a keverékre a szimfonikus zenét, a fajta kávéból készített kávéra a szóló darabokat hozza. Az egyik nem jobb a másiknál, de egyértelműen más. ( Espresso Italiano )
A Single Origin kávék közül csakugyan nem mindegyik alkalmas eszpresszó technológiával való elkészítéshez, némelyikük azonban kifejezetten jól viselkedik „nyomás alatt”. Ez éppúgy függ a termőhelyi sajátosságoktól vagy feldolgozási módtól, mint az alkalmazott pörkölési profiltól. Az "Espresso" kategóriába ezért csak azokat az SO kávéinkat válogatjuk, amik a pörkölő ajánlása és az elvégzett tesztek szerint kiemelkedő, "virtuóz" espresso csészeminőséget ad.
A jellemzően negyed, fél és egész kilós kiszerelésű, minden esetben szeleppel ellátott csomagolású szemes kávék ideálisak az otthoni kávékészítők és a profi baristák számára egyaránt.
Arabika-robuszta
A klasszikus keverékeket kb. 12-15 gramm / dupla adag őrleményből érdemes elkészíteni.
100% Arabika
Single Origin
Az angol nyelvű kávés-szakmai szóhasználatban a "single origin" elnevezést használják az "egyedi eredetű", azaz eredetmegjelölt, területszelektált különleges minőségű kávékra.
Minél speciálisabb a szelekció, a kávé annál inkább jellegzetes, "egyféle", "nagyon valamilyen" lesz. Ezeket a kávékat pont azért lehet szeretni és érdemes megkóstolni, mert minden tétel más és más, új izgalmakat tartogat a csészében. Ráadásul igazi örömet, sikerélményt ad, ha felismerjük az adott kávéra jellemző - jázmin, sárgabarack vagy akár aszalt gyümölcsös - illatokat.
Célunk, hogy folyamatosan választékban tartsuk a nagy elismertségnek örvendő, minőségi kávétermelő országokat (Brazília, Etiópia, Jamaica, Kenya, Kolumbia…) ugyanakkor megjelenítsünk olyan termőtájakat, melyek talán kevésbé ismertek, de hasonlóan magas minőségeket is produkálnak (Ausztrália, El Salvador, Indonézia,..). Az adott termelő országok kínálatunkban szinte mindig elérhetők lesznek, de a termelők szüretről-szüretre, tételről-tételre változnak. Single Origin kávé-beszállítóinkkal (Doubleshot, Has Bean, Lucky Cap...) konzultálva megpróbáljuk minden szezonban a legizgalmasabb tételeket polcon tartani, de itt minden esetben igaz – kizárólag a készlet erejéig!
Az SO kávékat általában 18-22 gramm / dupla adag körüli őrlemény mennyiségekkel érdemes kipróbálni.
A válogatás, szelekció mértéke, fajtája különböző lehet. Ez alapján két főcsoportot határozhatunk meg.
Egységes feldolgozás, de akár több különböző fajtából (El Salvador Finca El Carmen ültetv., termelők: Christiani család, natural feldolgozás, főként Paca és Pacamara fajták).
Egyedi fajta, általában (de nem mindig) azonos feldolgozási mód (pl.: El Salvador Finca La Benedición ültetv., Ismael Recinos termelő, honey feldolgozás, Pacamara fajta). Esetenként ugyanazt a fajtát különböző módszerekkel dolgozzák fel, majd keverik, így hoznak létre komplexebb csészeminőséget.
Microlot, azaz mikro-tétel – az ültetvény legjobb dűlőjéről-dűlőiről származó, általában egységes feldolgozású kávé (pl.: Panama Los Lajones ültetv., Graciano Cruz termelő, honey feldolgozás, Caturra Microlot). Ennek további finomítása a nano-lot, ami egy konkrét, nevesített dűlőről származó fajtakávé.
II. Malom (vagy termőhely) szelektált Single Origin kávék
A következő 2 kategória egy termelő országon belül – valamely sajátossága miatt – figyelemre méltó kávétételeket tartalmaz:
Egyedi feldolgozó-malom (pl.: Ruanda Kayumbu, Cup of Excellence) – Különösen Afrikában jellemző, hogy adott termőhelyen sok kis termelő egy közös szövetkezeti feldolgozóüzembe (wet mill) gyűjti termését, ahol a minőségi válogatás is zajlik. A feldolgozómalomban az egyes ültetvények karaktere természetesen némileg keveredik. Néha azonban ezek a tételek akár egyedibbek is lehetnek, mint egy nagyobb gazdaságból származó ültetvénykávé. Ennek oka, hogy a különböző kistermelők kávéi közül az azonos minőségeket és variánsokat dolgozzák fel együtt, egységes módszerrel, míg egy nagyobb ültetvényen akár több dűlő-karakter, fajta és feldolgozás is "keveredhet".
Egyedi termőhely (pl.: Etiópia Yirgacheffe, Jamaica Blue Mountain, Sulawesi Toraja Kalosi) – Híres termelő országokban gyakran kiemelt termőhelyenként válogatják le a kávét, így egységesítik a minőséget.
Érdemes tudni...
Területszelektált keverékek = NEM Single Origin kávék
Alábbi három kategóriába eső kávékat nem tartunk, mert különleges karakter, igazi egyediség ezekben a válogatásokban nem lelhető fel. Az ilyen kávét inkább nevezhetjük területszelektált keveréknek, mint igazi Single Origin kávéknak.
Régió (pl.:Közép-Amerika)
Ország (pl.: El Salvador)
Kikötő (pl.:Brazília Santos)
Ez akkor is így van, ha az adott tétel...
minősített válogatás (pl.: Kenya AA, Costa Rica SHB) vagy
méret-alak szerinti különleges válogatás, fajta (pl.: India peaberry, Brazília Maragogype).