Barista Szaküzlet 
Figyelem! A pesti üzlet végleg bezárt!
Buda: 1123 Bp.Csörsz utca 3.,K-P: 13-19,SZ: 10-16
Telefon: 06 20 200 44 51
info@baristaszakuzlet.hu

Hario Syphon TCA-2


vákuumos kávékészítő
240 ml

 

Hario Syphon TCA-2 
vákuumos kávékészítő 
240 ml
 

 HARIO Syphon TCA-2 / TCA-3


A szifonos technológia garantálja a valódi élményt már kávékészítés közben is. 

A kávés szifon (más néven: lombik, vacuum pot) működése:



  1. A gumitömítéssel zárt alsó üveg lombikból az alulról melegített víz a gőz hatására a szifoncsövön keresztül a felső üveg edénybe áramlik.

  2. A felső üveg edényben a frissen őrölt kávé kivonatolódik: kioldódnak az értékes szín-,íz-,illat-anyagok. Az áztatási időt mi szabályozzuk.

  3. Amikor az alsó üveg lombik alatt eloltjuk a lángot, az hirtelen hűlni kezd, ezért a benne felhalmozódott vízgőz összehúzódik. Vákuum keletkezik, ami a felső részből a szűrőn át visszaszívja alulra a kész kávét.     


Az alkalmazott őrlemény-mennyiség és -finomság, az adagolási mód és az áztatási idő változtatásával különböző kávéminőségeket hozhatunk létre.

A kávékészítő szifon elterjedt technológiának számított a XX. század első felében. Észak-Amerikában és Európában több tucat háztartási eszközgyártó kínálatában szerepelt (Cona, Cory, General Electric, Nicro, Silex, Sunbeam…). Az 1950-es évektől folyamatosan szorult ki az otthoni kávés eszközök közül. A tűzhelyen használható gőznyomásos (mokka) és egyéb kávéfőzők olcsóbbak és kevésbé sérülékenyek, az elektromos filter- és (később elterjedő) eszpresszógépek pedig jóval kényelmesebbek voltak. A kávészifon eltűnt a polcokról, csak néhány üzem folytatta a gyártást.

E technológia számára az újjászületést az utóbbi évtizedekben lezajlott amerikai-angolszász kávés „forradalom” hozta el. A 90-es években előbb az espresso alapú italok értek el sikereket a fogyasztók között, de a 2000-es évektől egyre inkább megjelent az igény az alternatív, különleges kávés technológiákra. Ennek oka, hogy az espresso-val csak nemrégen megismerkedő kávékultúrák profi baristái és az elhivatott otthoni kávékészítők szembesültek saját korábbi kávékészítési és -fogyasztási szokásaikkal. Az espresso a csészeminőség ("cup quality") új szintjét valósította meg, ezzel új elvárásokat hívott életre. Elkezdték újraértékelni az eddigi, bejáratott és megszokott gyakorlatokat. Rájöttek, hogy a csészeminőség egyik fontos tényezője az adagonkénti készítés. A nagyüzemi vagy irodai filterfőzőkben túl sok kávéőrleményen túl sok víz áramlik át és ez túlkivonatolást eredményez. Keresni kezdték az 1-2 adagos kávés eszközöket. A rég elfeledett, vagy már alig-alig használt módszerekkel (szifon, karlsbadi kanna, porcelán cup dripper) kísérletezni kezdtek, és hamar rájöttek, hogy kiváló kávék készítésére alkalmasak. Ezek a technológiák mára a különleges kávéminőséget kínáló kávézók pultjának szerves részét képezik (Brew Bar).

Japánban a híres Hario (a márkanév jelentése – „az üveg királya”) gyár hosszú évtizedek óta töretlenül élteti a szifonos kávékészítés kultuszát. Ennél a technológiánál a biztonság és a termékminőség szempontjából egyaránt kulcsfontosságú a kifinomult, precíz üvegmegmunkálás, amit a gyártó tapasztalata és a márka megkérdőjelezhetetlen, nemzetközi elismertsége garantál.  

Gyártó: A Hario »

37.000 Ft Kosárba

« vissza


A Hario0A Joe Frex (Concept Art)Aerobie0AlthausBialetti0BWTCasino Mocca0CelliniChemex0DOT for You0Espresso Supply (Rattleware)FIFO0FilicoriGardelli Specialty Coffees0HausbrandtLa PiccolaLe Piantagioni Del Caffé0LucafféLucky Cap0MahlkönigMayer0MolinariMorosito Caffé0MottaPällo0PelliniPulycaff0ROKTADAMM!Vergnano0VST