Barista Szaküzlet 
Figyelem! A pesti üzlet végleg bezárt!
Buda: 1123 Bp.Csörsz utca 3.,K-P: 13-19,SZ: 10-16
Telefon: 06 20 200 44 51
info@baristaszakuzlet.hu

Hario Water Dripper

 

hideg vizes csepegtető eszköz

Hario Water Dripper  
hideg vizes csepegtető eszköz

Szélesség: 150 mm

Mélység: 129 mm

Magasság: 455 mm

Egyszerre elkészíthető kávé mennyiség: 700-800 ml

Állvány anyaga: műanyag

A ballon, örlemény tároló, és a range szerver üveg


Szó szerinti fordításban a cold brew „hideg főzést” jelent. Hidegen főzni viszont nem lehet, a folyamat során annyi történik, hogy a kávéőrleményt hideg vízzel kivonatoljuk. Magyar szó nincs rá, így itthon is a cold brew kifejezéssel találkozhatunk, ami az elkészült ital neve. A dripperek esetében hideg víz csepeg a kávéőrleményre. A folyamat hosszú, 8-16 órán keresztül tart, amire azért van szükség, mert hideg vízben az anyagok lassabban oldódnak. Így pl. koffeintartalma is valamivel alacsonyabb, mint a meleg vizes eljárással készült filterkávék esetében, de mivel ebből általában nagyobb mennyiséget szoktunk fogyasztani, összességében nagyjából ugyanannyi lesz. A hideg víznek köszönhetően a cold brew egy - a többi filteres eszközzel készült kávéval összehasonlítva - sokkal kevésbé savas, frissítő, lágy, édeskés zamatú ital lesz.


Hideg kávék esetében a kávé víz aránya 1:10-1:14-hez – ez attól függ, mennyire szeretnénk koncentráltra az italt. Az elkészült kávé egy koncentrátum, amit később jéggel, vízzel, tejjel tovább kell hígítani, ez max 50-50%, tehát fele kávé, fele (pl.) víz legyen. Ha később még jeget is teszünk bele, akkor érdemes ezt is számításba venni. A kávénk ebben a "szirupos" formában légmentesen lezárva (pl. áttöltve egy palackba) 1-2 hétig tárolható és csak szervírozáskor lazítjuk vízzel-jéggel. 

Recept 1:11,5-es aránnyal:


·         72 g világos pörölésű, SO kávé (közepesen durvára őrölve)


·         825 g jég+víz


Előkészület:  1. A felső részbe kis vizet kell engedni és a csapot teljesen kinyitni, hogy „kitisztuljon”. Ez azért fontos, mert különben folyamatosan le fog állni a csepegés az elején, ha nincs előtte bejáratva.

  2. Az üveg kiöntőbe 825g jeget és vizet kimérni


Elkészítés:  1. Őrlöljük le a kávét és töltsük az üveg hengerbe

  2. Az előre kimért jeges vízből öntsünk annyit az őrleményre és keverjük jó alaposan át, hogy az őrleményt mindenütt érje a víz. („Virágföldes” állagot kell elérnünk, nem ázik a vízben)

  3. Eligazítjuk az előáztatott őrlemény tetejét, ráhelyezünk egy papírfiltert, majd az állványra helyezzük, a víztartály alá. A papírfilter azért fontos, hogy a vízcsepp ne üssön egy krátert az őrlemény közepébe, hanem a víz szépen egyenletesen tudja érni a kávét

  4. A jeges vizet beletöltjük a víztartályba és az üveg kiöntőt az állványra helyezzük, az őrleményes henger alá

  5. A víztartályon lévő csapot úgy állítjuk be, hogy 3-5 másodpercenként egy csepp víz cseppenjen rá az őrleményre.


Miután az őrlemény teljesen megszívta magát, a kávé elkezd csepegni. Innentől egy csepp víz fent, egy csepp kávé lent és így fog elkészülni az ital. Érdemes néha ellenőrizni a víz csepegésének ütemét és ha kell, utána állítani a csapot, mert ahogy fogy ki a víz, változhat a tempó. A víztartályra semmiképp ne rakjuk rá a tetejét, mert egy idő után teljesen leáll a csepegés!


Ez a vízmennyiség, ebben a tempóban kb 8-12 óra alatt csepeg le. Ha az őrleményen megáll a víz, akkor az túl finom, állítsuk durvábbra!
 


 

Gyártó: A Hario »

85.000 Ft Kosárba

« vissza


A Hario0A Joe Frex (Concept Art)Aerobie0AlthausBialetti0BWTCasino Mocca0CelliniChemex0DOT for You0Espresso Supply (Rattleware)FIFO0FilicoriGardelli Specialty Coffees0HausbrandtLa PiccolaLe Piantagioni Del Caffé0LucafféLucky Cap0MahlkönigMayer0MolinariMorosito Caffé0MottaPällo0PelliniPulycaff0ROKTADAMM!Vergnano0VST