Figyelem! A pesti üzlet végleg bezárt!
Buda: 1123 Bp.Csörsz utca 3.,K-P: 13-19,SZ: 10-16
Telefon: 06 20 200 44 51
info@baristaszakuzlet.hu

Burundi (GTWSZ)

 

Gitwe - száraz
holistik / filter
200 g

Burundi (GTWSZ)  
Gitwe - száraz
holistik / filter
200 g

régió: Kayanza / Gitwe

feldolgozó malom: Heza

vezető: Ben és Kristy Carlson

variánsok: Red bourbon

feldolgozás: száraz

pörkölés: kifejezetten filterhez

A csészében: rum puncs, túlérett gyümölcsök, szamóca, joghurt. Stílus: funky.


Csak a legelvetemültebb off-road kalandokhoz hasonlítható a Heza mosóállomáshoz vezető, meredek hegyoldalakkal, és kézzel készített, apró hidakkal tűzdelt úton való átkelés. A Gitwe születésekor bábáskodó állomás eldugott és nehezen megközelíthető – talán ez adja a helyi kávétermelő közösség összetartó erejét és báját. Kirundiul, azaz a helyi nyelven, Heza csodálatos helyet jelent, ami csak addig tűnik túlzásnak, amíg rá nem keresünk Google Mapsen. A Gitwe lejtőin fekvő Heza Ben és Kristy Carlson, a Long Miles Coffee Project alapítóinak második feldolgozóállomása. Nem túlzás azt állítani, hogy ők készítik a legegyedibb ízű Burundi kávékat, különös tekintettel az előjegyzésben évről évre lefoglalt száraz feldolgozású kávékra, melynek egyik oka, hogy megszállottan és nagy sikerrel vették fel a harcot a régióban elterjedt potato defect ellen. A Long Milesnál az egyedi ízű kávék és a termelők vannak fókuszban, számos testreszabott és életminőséget javító kezdeményezéssel, innovációval, 15000 frissen ültetett cserjével, és az ország első félszáraz feldolgozású kávéival.

A csomagolásomat az otthoni kávésoknak fejlesztettem ki, akik jellemzően azzal a problémával küzdenek, hogy a relatíve alacsony fogyasztás alatt egy nagyobb töltetű, 200-250-400 g-s zacskó azelőtt tönkremegy, leoxidálódik, hogy elfogyna a benne lévő kávé. A dobozokban emiatt 2 kisebb tasak található, amik akár le is fagyaszthatóak a még hosszabb eltarthatóság miatt. Szintén ennek jegyében a tasakok oxigén elnyelő párnát is tartalmaznak, amik oxigén-mentes környezetet biztosítanak egyből visszazárás után is.


Kis Zoltán


 


Burundi és a kávé

Burundi, a szomszédos Ruandához hasonlóan a 2000-es évek második felében tűnt fel a különleges minőségű kávék (speciality coffee) piacán. Az ország történelme is összefonódik Ruandával, hisz mindkét mai ország területét Belgium gyarmatosította. A belgák vezették be a kávétermesztést is, akik 1962-ig kormányozták a területet. A függetlenség  kivívása után az addig rejtett nemzetiségi feszültségek egyre gyakrabban összecsapásokban törtek a felszínre. Ez nagyrészt annak következménye, hogy a belga fennhatóság alatt működő államban két népcsoport (a hutuk és a tuszik) „összezárva”, gyakran egymás ellen a gyarmatosítók által is kijátszva kényszerült élni. Ezt az állapotot a függetlenedés során kialakult új államhatárok csak még tovább rontották. A 90-es évekre mindez polgárháborúba torkolt, ami csak 2005-ben ért véget.

Ezek után a kávé mezőgazdaságának motorját képező feldolgozóüzemeket privatizálták, ami új lendületet adott a minőségi termelésnek. Az ország éghajlata és földrajzi adottságai ideálisak a kávé műveléséhez. A terület nagy része 1600 méteres magasság felett helyezkedik el, így a lassú érés biztosított. Arabikát termelnek, leginkább elterjedt a Bourbon var., de gyakran használják a Caturra és Catuai variánsokat is.
Gyártó: holistik »

A termék jelenleg nincs raktáron.

4.600 Ft Kosárba

« vissza


A Hario0A Joe Frex (Concept Art)Aerobie0AlthausBialetti0BWTCasino Mocca0CelliniChemex0DaVinci GourmetDOT for You0Espresso Supply (Rattleware)FIFO0FiorenzatoGardelli Specialty Coffees0Hausbrandtholistik0La Piccola0LamborghiniLenoir, Jean0LucafféLucky Cap0MahlkönigMauiSu0MayerMilkypitch0MolinariMorosito Caffé0MottaPällo0PelliniPulycaff0ROKTADAMM!Taf coffee0TightPacVergnano0VSTWalküre0